Kuorosta


Kokkolan Lauluveikot on nuorekas ja virkeä mieskuoro Kokkolasta. Kuoro on perustettu vuonna 1928 ja kuoron toiminta on ollut vilkasta ja katkeamatonta läpi vuosien. Tällä hetkellä Kokkolan Lauluveikoissa on noin 55 aktiivista laulajaa, pääkuorossa n. 35 ja Lauluveikkojen Seniorikuorossa n. 20 laulajaa. Syksystä 2007 lähtien pääkuoro on ollut kahden naisjohtajan käsissä, Mari Sillanpään ja Heli Uusimäen. Lauluveikkojen Seniorikuoro on aloittanut toimintansa vuonna 1994. Kuoroa johti sen perustamisesta alkaen aina vuoteen 2017 dir. cant. Erkki Keskinen. Vuoden 2018 alusta kuoronjohtajana on toiminut Emma Räihälä.

Kuoro esittää musiikkia monipuolisesti perinteisestä mieskuoromusiikista rytmi- ja oopperamusiikkiin. Vuosi 2020 on Kokkolan 400- vuotisjuhlavuosi ja työllistää myös Kokkolan Lauluveikkoja monin eri projektein.

Uusin lisä porukkaan on Hehku ensemble, jossa laulavat kuoromme molemmat nykyiset taiteelliset johtajamme sekä kaksi lauluveikkoa. Lauluveikkojen puolisoiden muodostama Laulusiskot on tärkeä tukijoukkomme mm. viikonloppuleirien ruokahuollossa. 

 

Puheenjohtaja Olli Lehtimäki:

     Tervehdys!

 Mieskuoro! Hmm… Mitä se on?

Kun vuonna 2005 liityin ensin sekakuoroon ja samana syksynä myöhemmin mieskuoroon, en tiennyt mitä odottaa. En ollut aikaisemmin edes kuullut mieskuorosta, saati  käynyt heidän konserteissaan. Virheellisesti kuvittelin sen olevan perinteisten suomalaisten kuoroteoksien paatoksellista, jäykähköä tulkintaa. Mutta olin täysin väärässä.

Mieskuorot lokeroidaan usein virheellisesti samaan muottiin, vaikka nykypäivänä voikin kuulla mieskuorolaulussa monenlaisia eri vivahteita; on perinteisiä kansallisromanttisia kuoroteoksia, viihteellistä, humoristista iskelmämusiikkia, jopa operetteja ja oopperaa. Niin ja tämä ”Karlabi”!

Lauletaan useimmin a capella, mutta myös säestyksellä, koska kuoroista löytyy myös erilaisten  soittimien taitajia.  

Mieskuorossa öljyiset lanteet keinuvat ja jalka naputtaa tahtia. Silmät loistavat laulun ilosta ja hymy karehtii laulajan tyytyväisillä kasvoilla. Hauskaa pitää olla!! Kokoonpanoja on monia kuten Lauluveikoissakin, aina yli 50 miehen isosta kokoonpanosta tuplakvartetteihin ja kvartetteihin, jotka ovatkin tärkeä osa mieskuoroa. Kvartetti on kuoron pienin kokoonpano, joka pystyy moniäänisesti esittelemään laulujen kauniit harmoniat kuulijoilleen.

Mieskuorossa laulaminen voi olla myös tavoitteellista työtä. Vaikka harrastaminen on vapaaehtoista, se tuo mukanaan taiteellista vastuuta. Pitkät perinteet korostavat tätä vastuuta ja tuovat arvokkuutta ja juhlallisuutta kuorotoimintaan. Mutta ennen kaikkea kuorossa laulaminen on hauskaa yhdessäoloa kavereiden kesken, suoden yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja ilon hetkiä tekijöilleen.

Niinpä haastankin nyt kaikki ne perheenpäät, joilla lojuu sohvan nurkassa laulava ”peruna”. Potkaiskaa miehenne kuoroon, ja voin taata, että elämänne muuttuu. Pitkistä perinteistä sen verran että Lauluveikot viettää tänä vuonna 92-vuotista taivaltaan. Kokkola täyttää syksyllä 400 vuotta ja myös Lauluveikot ovat tiiviisti mukana näissä juhlissa.

Onnea Kokkola! Ja Hyvä Kokkolan Lauluveikot!

Toivotan hyvää kevättä ja kesää kaikille lukijoille ja tukijoille!

Olli