Kuorosta


Olemme 90-vuotias, noin 60:n miehen vahvuinen mieskuoro Kokkolasta, Keski-Pohjanmaalta.

Joukkomme koostuu, kahdesta osin päällekkäisestä kokoonpanosta ja yhdestä lauluryhmästä: pääkuorosta, joka laulaa kuoromusiikkia laidasta laitaan, ja seniorikuorosta, jossa laulajat voivat jatkaa vielä pääkuorosta pois jäätyäänkin rakkaiden lauluveljien kanssa. Uusin lisä porukkaan on Hehku ensemble, jossa laulavat kuoromme molemmat nykyiset taiteelliset johtajamme sekä kaksi lauluveikkoa. Lauluveikkojen puolisoiden muodostama Laulusiskot on tärkeä tukijoukkomme mm. viikonloppuleirien ruokahuollossa. Alla tarkemmat esittelyt!

Kuoron kokoonpanot ja johtajat

Puheenjohtajan mietteitä keväällä 2016
Lauluveikkojen johtajien mietteitä kesän 2016 kynnyksellä
Pääkuoron johtaja, Mari Sillanpää
Seniorikuoro
Seniorikuoron johtaja, Erkki Keskinen
Ottopojat
Ottopoikien johtaja, Heli Uusimäki
Laulusiskot

 

                                                           Nuorekas ysikymppinen

Vuonna 1928 perustettu mieskuoro Kokkolan Lauluveikot täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Merkkipäivää vietetään perinteisin juhlamenoin eli laulamalla. Juhlakonsertti on Kokkolassa Snellman salissa lauantaina 26.5.2018 ja esikonsertti Ylivieskassa kaksi viikkoa aikaisemmin.

Vuonna 2001 kuoron johtaminen siirtyi kauniimman sukupuolen haltuun. ja hyväksi osoittautunut toimintamalli jatkuu edelleen. Pääkuoron nykyiset johtajat, Mari ja Heli ovat tuoneet kuoron ohjelmistoon perinteisen mieskuoromusiikin rinnalle myös kevyemmän musiikin mieskuorosovituksia. Tämä on vastannut myös kuorolaisten toiveita.

Kaikki harrastustoiminta on virkistävää ja voimia antavaa ja kuorolaulun on todettu olevan paitsi mukavaa myös terveyttä edistävää. Jokaviikkoinen kokoontuminen lauluharrastukseen on monelle miehelle viikon kohokohta. Mikäpä olisi parempaa kuin olla mukavassa seurassa kehittämässä itseään osaavien johtajien ohjauksessa. Kuorossa jokainen laulaja on tarpeellinen ja jokainen voi myös kehittyä laulajana ja kuorolaisena iästä riippumatta.

Erilaisten harrastusmahdollisuuksien kirjo tuntuu laajenevan vuosi vuodelta ja eri harrastusten välillä on kilpailuakin. Suomalaiseen kulttuuriin vahvasti kuuluvalla mieskuorolaulullakin on haasteita löytää uusia laulajia. Perinteiden kunnioittamisen lisäksi on tärkeää elää ajassa, seurata musiikin virtauksia ja tuoda mieskuorot mukaan toteuttamaan tämän päivän musiikkia.

Kiitän kaikkia kuluneiden 90 vuoden aikana kuoroa johtaneita ja kuorossa laulaneita, ja aivan erityisesti nykyisiä johtajiamme ja laulajaveljiä sekä kuoron toimintaa tukeneita ja tukevia laulusiskoja.

Aina on sopiva laulun aika.

Hannu Pajunpää

Lauluveikkojen puh. joht.

 

Kuoronjohtajien tervehdys

 Tänä keväänä juhlitaan 90 –vuotiasta Kokkolan Lauluveikkoja! Samalla täyttyy toinen, hieman vaatimattomampi virstanpylväs, sillä meidän kuoronjohtajakautemme saavuttaa 10 vuoden iän.  Joku jossain on sanonut, että kuoronjohtajalle sopiva kaari yhden kuoron kanssa olisi 7 vuotta. Sen jälkeen ei ole kuulemma enää mitään uutta annettavaa.  Uskaltaisimme olla tuosta eri mieltä. Toki tulee niitä hetkiä, kun tuntuu, että nyt ei enää irtoa mitään relevanttia sanottavaa kuorolle.  Siinä kohdalla avun antaa aika tai kollega.

Me olemme johtaneet Kokkolan Lauluveikkoja yhdessä nämä 10 vuotta.  Lapsetkin on tehty huolehtien, että toinen pystyy hoitamaan kuoron äitiysloman aikana.  Alustava työnjako oli, että Heli hoitaa rytmimusiikin, Mari perinteisen mieskuoromusiikin ja klassikot.  Myöhemmin tuo raja-aita on hälventynyt ja työt on jaettu mieltymysten mukaan, genrestä välittämättä.  Tämä työskentelytapa takaa täyden kollegiaalisen tuen.  Uskaltaisin väittää, että suurimpana hyötyjänä tästä toimivasta ”vaihtelusta” ovat olleet kuorolaiset.  He ovat sopeutuneet erilaisiin johtotyyleihimme ja kehittyneet joustaviksi monessa suhteessa.  Meidän johtajien samankaltainen musiikintaju helpottaa yhteistyötä, eikä laulajan nuottipaperiin tule esimerkiksi monenlaisia hengitysmerkkejä.  Kokkolan Lauluveikoissa yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys on monella tasolla toimivaa. Kulunut vuosi oli lauluveikkoperheelle todella raskas. Saattelimme hautaan useita laulajaveljiä.  Niissä tilanteissa ei johtajatkaan olleet ”töissä”. Laulajan viimeiselle matkalle saattaminen on kunnia-asia, meille kaikille raskas hetki. 

Sellaista elämä on, muuttuvaa, ilosta suruun ja takaisin matkaamista.  Toivotaan, että Kokkolan Lauluveikot pysyisi vireänä ja muuttuvaan maailmaan vastaavana kuorona tulevaisuudessakin, mitä ikinä se eteemme tuokaan.  Haaveissamme on seuraavan kymmenen vuoden aikana matkustaa, kilpailla, harjoitella, toivottaa tervetulleeksi uusia laulajia, konsertoida, nauttia musiikista ja pysyä virkeänä.  Silloin ei satanenkaan tunnu missään!

Heli &Mari


Pääkuoron johtaja, Mari Sillanpää

Mari SillanpääHei! Olen Mari Sillanpää, Musiikin maisteri, laulunopettaja ja kuoronjohtaja. Toimin Lauluveikkojen pääkuoron taiteellisena johtajana.

Toivon, että persoonallisuudessani tulee esiin sosiaalisuuteni, huumorintajuni ja tottakai omat musiikilliset näkemykseni. Musiikin tuomat ajatukseni saattavat olla joskus korkealentoisiakin, mutta olen yrittänyt parhaani mukaan saada koko kuoron samalle lennokkaalle tasolle tilanteen niin vaatiessa. Saatan olla hyvinkin tinkimätön tietyissä asioissa, toivon, että se kantaa hedelmää ja kuuluu kuoron konserteissa.

Toivon, että tulevaisuudessa laulu raikaa yhä komeammin ja komeammin hymyssä suin. Toivon myös, että Lauluveikot saavat jatkossakin lisää innokkaita laulajia tähän iloiseen joukkoonsa.

Mari Sillanpää


 

Ottopojat

Ottopojat

Alunalkaen Ottopojat keräsi kuoron nuoret miehet räväkäksi rytmiryhmäksi joka torstai-ilta. Ryhmän perustajan, Marita Pasasen, loistava idea kutsua koolle lauluhaluisia, laulutaidottomia miehiä synnytti ryhmän, jonka piilossa olleen potentiaalin Marita ja myöhemmin Heli Uusimäki houkuttelivat esiin. Tänään Ottopojat ovat sulautuneet pääkuoroon jatkavat harjoittelua yhdessä pääkuoron kanssa. Kevään ja kesän 2016 Manserock-konsertit tehtiin iloisesti yhteisvoimin pääkuoron kanssa. Samoin panostetaan yhteisesti tulevan syksyn Kokkolan Oopperan oopperagaalaan ja myöhemmin konserttimatkalle Wieniin.


Heli Uusimäki, Toinen pääkuoron johtajista ja Ottopoikien johtaja

Heli UusimäkiOlen Heli Uusimäki, laulunopettaja ja kuoronjohtaja Kokkolasta. Menneisyydestä löytyy instrumenttivalikoimaa saksofonista ja klarinetista viuluun ja pianoon, joista vain viimeksi mainittu on vielä käytössä, valitettavasti. Opetan tällä hetkellä pop/jazz -laulua Kaustisen Musiikkilukiossa ja Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa. Kokkolan Lauluveikoissa toimenkuvaan kuuluu Ottopoikien vetäminen ja Marin varajohtajana toimiminen. Olen työnkuvaani oikein tyytyväinen, tunnen olevani omimmillani rytmimusiikin parissa. Minun suurpiirteisyyteeni sopii hyvin epäortodoksiset lyöntikaavat ja rento kuoron edessä oleminen!

Tulevaisuudelta toivoisin, että Lauluveikkoimago raikastuisi entisestäänkin ja että kaikki kotona lymyävät lauluhaluiset miehet uskaltaisivat tulla kokeilemaan tätä uskomattoman antoisaa ja hauskaa harrastusta!

Heli Uusimäki

 

 

Kokkolan Lauluveikkojen seniorikuorolla 20:s toimintavuosi

HUOM. teksti on vanha;
valokuvat on päivitetty 20.11.2014, ne on otettu Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä. Kiitos Aallon Päivölle kuvista!

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen seniorikuoro aloitti toimintansa vuonna 1994, jolloin eläkkeellä olevia laulajaveljiä oli noin 20. Harjoituspaikkana oli Kokkolan kauppaseura Rantakadulla. Osa Senioreista lauloi myö pääkuorossa ja laulaa edelleenkin laulukunnon ja innostuksen mukaan. Kun omat kauan odotetut tilat saatiin ja sali saatiin remontoitua Pitkänsillankatu 17:stä, seniorit siirtyivät omiin tiloihin, joissa edelleen toimimme. Viime vuonna (2011) seniorivahvuus oli 33 laulajaa. Harjoitusaktiivisuus oli 93 %, joka osoittaa, että intoa riittää!

Seniorikuoro järjesti oman kahvikonsertin Laulusalilla kuoron ystäville ja Laulusiskoille. Juhlistimme myös Anita Pietilän ja Annikki Lehdon syntymäpäiväjuhlia. Perinteisesti olemme osallistuneet muihinkin eläketapahtumiin. Vuonna 2011 lauloimme kaupungin eläkejärjestojen liikuntatapahtumassa Kipparihallilla, Eläkeliiton joulujuhlassa seurakuntakeskuksessa ja pidimme Tervakartanossa itsenäisyyspäiväkonsertin. Omana kuorona tai yhdessä pääkuoron kanssa seniorit ovat ilahduttaneet sairaaloissa, vanhainkodeissa ja eri liikelaitoksissa mieskuoromusiikilla kuulijoitaan

Seniorien kuorotoiminta Suomessa on tällä hetkellä hyvin vilkasta. Mieskuorot järjestävä seniorikuoropäivät joka toinen vuosi eri puolilla Suomea, Viimeksi Tampereeella lokakuussa 2012. Sinne osallistuimme johtajamme Erkki Keskisen ja oltermannimme Taisto Pesosen johdolla. Aikaisemmin olemme osallistuneet Jyväskylän, Turun ja viimeksi kaksi vuotta sitten Porin seniorikuorotapahtumaan.

28.1.-4.2.2013 kävimme matkalla Teneriffalla.

Unto Lahti, Seniorikuoron varajohtaja 25.4.2012


Erkki Keskinen, Seniorikuoron johtaja

Erkki KeskinenOlen Erkki Keskinen, director cantus, syntyperäinen kokkolalainen ja lauluveikko vuodesta 1959 alkaen. Kohta tulee 50 vuotta mieskuorotoimintaa täyteen. Työvuodet toimin luokan- ja musiikkiluokanopettajana kotikaupungissani.

Tällä hetkellä johdan Lauluveikkojen Seniorikuoroa ja vastaan ”kaffinkeittäjille” laulettavasta kiitosserenadista. Tarvittaessa pidän stemmaharjoituksia ja tuuraan varsinaisia kuoronjohtajia.

Pidän kuoromusiikista, jossa sekä sävelmä että sanat sopivat yhteen, tukevat toisiaan ja antavat laulajalle ja kuulijalle jotain sellaista, mikä ei heti unohdu. Pyrin kuoroa johtaessani mahdollisimman selkeisiin, rauhallisiin ja pitkiin linjoihin. Ehkäpä monet kuorovuodet ovat tuoneet lisää rohkeutta toteuttaa tulkinnoissa sitä, minkä itse tuntee oikeaksi.

Olen saanut olla kuorossa laulajana, säestäjänä, stemmaharjoittajana, varajohtajana sekä johtajana. Olen kiitollinen, kun olen saanut kokeilla siipieni kantavuutta. Samanhenkisten veljien kanssa työskentely on antanut ja antaa erittäin paljon. ”Laulusta me voimaa saamme, laulu syömmet aukaisee”.

Tarkoitukseni on olla mukana kuorotoiminnassa niin pitkään kuin Luoja terveyttä ja voimia suo. Mieluisaa ja palkitsevaa harrastusta ei kovin helpolla jätetä.

Erkki Keskinen

 

Laulusiskot 55 vuotta (teksti Kevään Ääniä -lehdestä v. 2008)

Kylläpä aika vinhasti kiisi, kului siitä jo kymmenvuosia viisi kun Lauluveikkojen puuhanaiset oivan aatteen keksi : Tehdään seura miestemme tukemiseksi ja omankin ilon tuottamiseksi. Niin syntyi Laulusiskojen ryhmä, eikä ollutkaan idea tyhmä. Siitä kehkeytyi sangen puuhakas piiri, ihan oikea elämän eliksiiri.

Oli touhua, askarta monenlaista. Mukaan liittyi monta uutta naista. Kaasulla lyseolla ”kaffet” keitettiin, ja miehille ylös rappuja kannettiin. Myyjäisiin mattoja värkättiin, ja moniin messuihin liityttiin. Kun myynneistä jotain netottiin, sillä Lauluveikkoja tuettiin. Veikkojen kanssa myös matkattiin, ihan Amerikan maahan tutustuttiin. Joskus myöskin tehtiin ”tyttöjen” retki, kun siihen löytyi sopiva hetki. Kerran Tukholmaankin matkattiin. Linnan pihalla Bertil bongattiin. Kyllä naisten tunnelmat nousivat tähtiin, kun ihan oikea prinssi nähtiin. Ikimuistoiset ovat myös teatterimatkat, muotinäytökset ja yhdessä nautitut ”safkat”. Mutta parasta olleet on yhteiset illat. Siellä luotu on elinikäiset sillat.

Ajan saatossa on koettu ilot ja surut. On saatu ja jaettu onnen murut. Luonut tummat juovat on ajan virtaan, kun viimeiset lankansa elon pirtaan luo sisko tai veikko ajallaan ja joukosta ainiaaks` poistuu. Elonlaki joka iäti toistuu!

Niin vierivät vuodet, ja vaihtuvat vaiheet. Laulusiskoille tuovat ne uudet aiheet. Jatkamme matkaa joukolla tällä. Mukaan pääsee seuraamme liittymällä. Tervetuloa uusien laulajain naiset, teillä aatteet on tuoreet ja erilaiset. Kun yhdessä jaamme tiedon ja taidon, luoda kanssanne voimme yhteyden aidon.

Kiitokset SISKOT kaikille meille ja ONNEA matkaan tuleville teille!


Päivitetty 15.7.2016 / Hannu T.