Kuorosta


Olemme 90-vuotias, noin 60:n miehen vahvuinen mieskuoro Kokkolasta, Keski-Pohjanmaalta.

Joukkomme koostuu, kahdesta osin päällekkäisestä kokoonpanosta ja yhdestä lauluryhmästä: pääkuorosta, joka laulaa kuoromusiikkia laidasta laitaan, ja seniorikuorosta, jossa laulajat voivat jatkaa vielä pääkuorosta pois jäätyäänkin rakkaiden lauluveljien kanssa. Uusin lisä porukkaan on Hehku ensemble, jossa laulavat kuoromme molemmat nykyiset taiteelliset johtajamme sekä kaksi lauluveikkoa. Lauluveikkojen puolisoiden muodostama Laulusiskot on tärkeä tukijoukkomme mm. viikonloppuleirien ruokahuollossa. Alla tarkemmat esittelyt!

 

Kuoron kokoonpanot ja johtajat

Puheenjohtajan mietteitä keväällä 2016
Lauluveikkojen johtajien mietteitä kesän 2016 kynnyksellä
Pääkuoron johtaja, Mari Sillanpää
Seniorikuoro
Seniorikuoron johtaja, Erkki Keskinen
Ottopojat
Ottopoikien johtaja, Heli Uusimäki
Laulusiskot


”Vuodet vierivät – musiikki elää”, puheenjohtajan mietteitä keväällä 2016

Hannu Pajunpää, Kokkolan Lauluveikkojen PJ v. 2016

Hannu Pajunpää, Kokkolan Lauluveikkojen PJ v. 2016

Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa maku musiikin suhteen. Yksi tykkää kevyestä, iloisesti viihdyttävästä musiikista, toinen klassisesta taikka muutoin vakavammasta musiikista. Yhden mielestä musiikissa pitää olla sanallinen sanoma, laulu, toinen arvostaa soittoa, sanoja ei tarvita. Mutta myös jokaisella sukupolvella on oma musiikkimakunsa. Kevyen musiikin puolella tämä aikakausisidonnaisuus näkyy selvästi. Sota-ajan valssit, 50-luvun jatsahtavat käännösiskelmät, 60-luvun rautalankapop, 70-luvun rock, 80-luvun diskomusiikki jne, Usein ihmiset haluavat kuunnella sitä musiikkia, jota kuulivat ollessaan nuoria. Tämä on musiikkia esittävien kannalta toisaalta haasteellista, mutta toisaalta myös positiivinen asia. Haasteellista on rakentaa esityskokonaisuus, konsertti, joka kiinnostaisi kaikkia. Mutta, jos yleisössä on eri-ikäisiä ihmisiä, niin aina löytyy niitä, jotka ovat kiinnostuneita.

Myös meidän yhdessä laulavien, kuoromusiikkia harrastavien on seurattava, mitä ympärillämme tapahtuu. Mieluiten lauletaan sellaisia lauluja, joista itse tykätään ja ollaan mukana porukassa, jossa tällaisia lauluja on mahdollista laulaa.
Kuorojen haasteeksi on viime vuosina laajalti todettu se tosiasia, että uusia laulajia ei ole helppo löytää. Elämässä on paljon muitakin kiinnostavia asioita ja harrastuksia. Työelämä on entistä kiireellisempää ja monella perhe ja kasvuiässä olevien lasten lasten harrastukset vievät valtaosan ajasta. Kuorojen on kyettävä rakentamaan oma toimintansa niin kiinnostavaksi, että musiikista kiinnostuneet haluavat tulla mukaan kehittämään omaa laulutaitoaan ja yhdessä muiden kanssa laulamista.

Kuorotoiminnassa on paljon perinteitä, joita on hyvä kunnioittaa. Kuorolaulu sopii hyvin juhlistamaan monia tärkeitä ja arvokkaita tilaisuuksia. Ja kuoron on hyvä osata näihin tilaisuuksiin sopivia lauluja. Mutta kuoro- ja muu yhtyelaulu toimii monella muullakin musiikin saralla.

Lauluveikkojen tämän kevään teema on Manserock. Johtuneeko siitä, että meistä kuorolaisista monet ovat viettäneet nuoruuttaan 60- ja 70-luvuilla. Kevätkonsertissa esitämme tamperelaisten yhtyeiden ja säveltäjien mieskuorolle sovitettuja teoksia, osa kappaleista esitetään säestettyinä.

Iloista, valoisaa musiikin täyttämää kevättä kaikille!

Hannu Pajunpää

Lauluveikkojen puheenJohtaja

 

IMG_0036

Kuoron taiteelliset johtajat Mari Sillanpää (vas.) Ja Heli Uusimäki

Taiteellisten johtajien tervehdykset kesän 2016 kynnyksellä

Kulunut toimintakausi on ollut Kokkolan Lauluveikoille valoisa. Maanlaajuinen ongelma mieskuorojen ikääntymisestä otettiin tosissaan ja uusien laulajien rekrytointiin satsattiin kaikin voimin heti alkusyksystä. Työ tuotti tulosta. Uusia laulajia tuli tutustumaan kuoroomme ja mieskuorokipinä oli sytytetty. Tulevassa kevätkonsertissa näemme ja kuulemme useampia debytoivia lauluveljiä.

Uudet laulajat toimivat piristysruiskeena myös jo kauemmin harrastuksen parissa olleille. Johtajien näkökulmasta se ei ole ollenkaan hassumpi juttu. Sieltä kuoron edestä on ollut ilo seurata kokeneempien kuorolaulajien ottavan ihan omaehtoisesti vastuuta uusien kaverien perehdyttämiseen ja auttamiseen. Nuotit, rakenteet, kodat ja maalit ovat aika käsittämättömiä tottumattomalle. Siitä iso kiitos, laulajat!

Kokkolan Lauluveikoissa on nyt virtaa. Siitä kertovat myös viisi perusmerkkisuoritusta viime syksynä. Edellisistä oli päässyt kulumaan jo ihan liian kauan. Toivottavasti nuo viisi urheaa kukkomerkin haltijaa toimivat kannustimena vielä surituksesta haaveileville. Yrittänyttä ei laiteta, pojat!

Kevään ajan olemme pakertaneet manserock-hengessä. Konserttiin on vielä harjoituksia jäljellä ja jo nyt tästä kokonaisuudesta soittajineen ja solisteineen on kiva kutina. Ja ihanaa on tietää, että syksyllekään ei tekemiset lopu. Luvassa on oopperaa, reissaamista ja uunituoreita sävellyksiä. Elikkä ”stay tuned”, sanois lontoolainen.

Mari Sillanpää, Heli Uusimäki

Taiteelliset johtajat

 

 


Pääkuoron johtaja, Mari Sillanpää

Mari SillanpääHei! Olen Mari Sillanpää, Musiikin maisteri, laulunopettaja ja kuoronjohtaja. Toimin Lauluveikkojen pääkuoron taiteellisena johtajana.

Toivon, että persoonallisuudessani tulee esiin sosiaalisuuteni, huumorintajuni ja tottakai omat musiikilliset näkemykseni. Musiikin tuomat ajatukseni saattavat olla joskus korkealentoisiakin, mutta olen yrittänyt parhaani mukaan saada koko kuoron samalle lennokkaalle tasolle tilanteen niin vaatiessa. Saatan olla hyvinkin tinkimätön tietyissä asioissa, toivon, että se kantaa hedelmää ja kuuluu kuoron konserteissa.

Toivon, että tulevaisuudessa laulu raikaa yhä komeammin ja komeammin hymyssä suin. Toivon myös, että Lauluveikot saavat jatkossakin lisää innokkaita laulajia tähän iloiseen joukkoonsa.

Mari Sillanpää


 

Ottopojat

Ottopojat

Kokkolan Lauluveikkojen Ottopojat on taas toiminnassa, tällä kertaa pääkuoron nuorekkaamman, usein englanninkielisen ohjelmiston esittäjinä. Ottopojat jatkavat harjoittelua yhdessä pääkuoron kanssa ja myös tarvittaessa erikseen Heli Uusimäen johdolla Heinolan kuorosalilla. Kevään ja kesän 2016 Manserock-konsertit tehtiin iloisesti yhteisvoimin pääkuoron kanssa. Samoin panostetaan yhteisesti tulevan syksyn Kokkolan Oopperan oopperagaalaan ja myöhemmin konserttimatkalle Wieniin.

Alunperin Ottopojat keräsi kuoron nuoret miehet räväkäksi rytmiryhmäksi joka torstai-ilta. Ryhmän perustajan, Marita Pasasen, loistava idea kutsua koolle lauluhaluisia, laulutaidottomia miehiä synnytti ryhmän, jonka piilossa olleen potentiaalin Marita ja myöhemmin Heli Uusimäki houkuttelivat esiin.


Heli Uusimäki, Toinen pääkuoron johtajista ja Ottopoikien johtaja

Heli UusimäkiOlen Heli Uusimäki, laulunopettaja ja kuoronjohtaja Kokkolasta. Menneisyydestä löytyy instrumenttivalikoimaa saksofonista ja klarinetista viuluun ja pianoon, joista vain viimeksi mainittu on vielä käytössä, valitettavasti. Opetan tällä hetkellä pop/jazz -laulua Kaustisen Musiikkilukiossa ja Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa. Kokkolan Lauluveikoissa toimenkuvaan kuuluu Ottopoikien vetäminen ja Marin varajohtajana toimiminen. Olen työnkuvaani oikein tyytyväinen, tunnen olevani omimmillani rytmimusiikin parissa. Minun suurpiirteisyyteeni sopii hyvin epäortodoksiset lyöntikaavat ja rento kuoron edessä oleminen!

Tulevaisuudelta toivoisin, että Lauluveikkoimago raikastuisi entisestäänkin ja että kaikki kotona lymyävät lauluhaluiset miehet uskaltaisivat tulla kokeilemaan tätä uskomattoman antoisaa ja hauskaa harrastusta!

Heli Uusimäki

 

 

Kokkolan Lauluveikkojen seniorikuorolla 20:s toimintavuosi

HUOM. teksti on vanha;
valokuvat on päivitetty 20.11.2014, ne on otettu Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä. Kiitos Aallon Päivölle kuvista!

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen Seniorit Seniorimieskuorotapahtumassa 11.10.2014 Helsingissä

Kokkolan Lauluveikkojen seniorikuoro aloitti toimintansa vuonna 1994, jolloin eläkkeellä olevia laulajaveljiä oli noin 20. Harjoituspaikkana oli Kokkolan kauppaseura Rantakadulla. Osa Senioreista lauloi myö pääkuorossa ja laulaa edelleenkin laulukunnon ja innostuksen mukaan. Kun omat kauan odotetut tilat saatiin ja sali saatiin remontoitua Pitkänsillankatu 17:stä, seniorit siirtyivät omiin tiloihin, joissa edelleen toimimme. Viime vuonna (2011) seniorivahvuus oli 33 laulajaa. Harjoitusaktiivisuus oli 93 %, joka osoittaa, että intoa riittää!

Seniorikuoro järjesti oman kahvikonsertin Laulusalilla kuoron ystäville ja Laulusiskoille. Juhlistimme myös Anita Pietilän ja Annikki Lehdon syntymäpäiväjuhlia. Perinteisesti olemme osallistuneet muihinkin eläketapahtumiin. Vuonna 2011 lauloimme kaupungin eläkejärjestojen liikuntatapahtumassa Kipparihallilla, Eläkeliiton joulujuhlassa seurakuntakeskuksessa ja pidimme Tervakartanossa itsenäisyyspäiväkonsertin. Omana kuorona tai yhdessä pääkuoron kanssa seniorit ovat ilahduttaneet sairaaloissa, vanhainkodeissa ja eri liikelaitoksissa mieskuoromusiikilla kuulijoitaan

Seniorien kuorotoiminta Suomessa on tällä hetkellä hyvin vilkasta. Mieskuorot järjestävä seniorikuoropäivät joka toinen vuosi eri puolilla Suomea, Viimeksi Tampereeella lokakuussa 2012. Sinne osallistuimme johtajamme Erkki Keskisen ja oltermannimme Taisto Pesosen johdolla. Aikaisemmin olemme osallistuneet Jyväskylän, Turun ja viimeksi kaksi vuotta sitten Porin seniorikuorotapahtumaan.

28.1.-4.2.2013 kävimme matkalla Teneriffalla.

Unto Lahti, Seniorikuoron varajohtaja 25.4.2012


Erkki Keskinen, Seniorikuoron johtaja

Erkki KeskinenOlen Erkki Keskinen, director cantus, syntyperäinen kokkolalainen ja lauluveikko vuodesta 1959 alkaen. Kohta tulee 50 vuotta mieskuorotoimintaa täyteen. Työvuodet toimin luokan- ja musiikkiluokanopettajana kotikaupungissani.

Tällä hetkellä johdan Lauluveikkojen Seniorikuoroa ja vastaan ”kaffinkeittäjille” laulettavasta kiitosserenadista. Tarvittaessa pidän stemmaharjoituksia ja tuuraan varsinaisia kuoronjohtajia.

Pidän kuoromusiikista, jossa sekä sävelmä että sanat sopivat yhteen, tukevat toisiaan ja antavat laulajalle ja kuulijalle jotain sellaista, mikä ei heti unohdu. Pyrin kuoroa johtaessani mahdollisimman selkeisiin, rauhallisiin ja pitkiin linjoihin. Ehkäpä monet kuorovuodet ovat tuoneet lisää rohkeutta toteuttaa tulkinnoissa sitä, minkä itse tuntee oikeaksi.

Olen saanut olla kuorossa laulajana, säestäjänä, stemmaharjoittajana, varajohtajana sekä johtajana. Olen kiitollinen, kun olen saanut kokeilla siipieni kantavuutta. Samanhenkisten veljien kanssa työskentely on antanut ja antaa erittäin paljon. ”Laulusta me voimaa saamme, laulu syömmet aukaisee”.

Tarkoitukseni on olla mukana kuorotoiminnassa niin pitkään kuin Luoja terveyttä ja voimia suo. Mieluisaa ja palkitsevaa harrastusta ei kovin helpolla jätetä.

Erkki Keskinen

 

Laulusiskot 55 vuotta (teksti Kevään Ääniä -lehdestä v. 2008)

Kylläpä aika vinhasti kiisi, kului siitä jo kymmenvuosia viisi kun Lauluveikkojen puuhanaiset oivan aatteen keksi : Tehdään seura miestemme tukemiseksi ja omankin ilon tuottamiseksi. Niin syntyi Laulusiskojen ryhmä, eikä ollutkaan idea tyhmä. Siitä kehkeytyi sangen puuhakas piiri, ihan oikea elämän eliksiiri.

Oli touhua, askarta monenlaista. Mukaan liittyi monta uutta naista. Kaasulla lyseolla ”kaffet” keitettiin, ja miehille ylös rappuja kannettiin. Myyjäisiin mattoja värkättiin, ja moniin messuihin liityttiin. Kun myynneistä jotain netottiin, sillä Lauluveikkoja tuettiin. Veikkojen kanssa myös matkattiin, ihan Amerikan maahan tutustuttiin. Joskus myöskin tehtiin ”tyttöjen” retki, kun siihen löytyi sopiva hetki. Kerran Tukholmaankin matkattiin. Linnan pihalla Bertil bongattiin. Kyllä naisten tunnelmat nousivat tähtiin, kun ihan oikea prinssi nähtiin. Ikimuistoiset ovat myös teatterimatkat, muotinäytökset ja yhdessä nautitut ”safkat”. Mutta parasta olleet on yhteiset illat. Siellä luotu on elinikäiset sillat.

Ajan saatossa on koettu ilot ja surut. On saatu ja jaettu onnen murut. Luonut tummat juovat on ajan virtaan, kun viimeiset lankansa elon pirtaan luo sisko tai veikko ajallaan ja joukosta ainiaaks` poistuu. Elonlaki joka iäti toistuu!

Niin vierivät vuodet, ja vaihtuvat vaiheet. Laulusiskoille tuovat ne uudet aiheet. Jatkamme matkaa joukolla tällä. Mukaan pääsee seuraamme liittymällä. Tervetuloa uusien laulajain naiset, teillä aatteet on tuoreet ja erilaiset. Kun yhdessä jaamme tiedon ja taidon, luoda kanssanne voimme yhteyden aidon.

Kiitokset SISKOT kaikille meille ja ONNEA matkaan tuleville teille!


Päivitetty 15.7.2016 / Hannu T.